Instellen bonenmaler

Instellen van de startpositie:

1. Draai de maalschijven van de koffiebonenmaler geheel op elkaar, op de fijnste instelling. Dit is meestal tegen de klok in/naar een kleiner getal. Draai dan de maalschijven een kwartslag open en dus grover. Dit is de gemiddelde startpositie en de juiste maalgraad.

2. Maal nu een hoopje koffie in je portafilter en bekijk de structuur. Als de structuur nog korrelig is dan is het te grof. Als het klontjes zijn dan is het te fijn. Stel je maalgraad in eerste instantie zo af dat het maalsel tegen klonteren aanzit.

3. We beginnen met het afstellen van de dubbele portafilter. De gemiddelde hoeveelheid hiervoor is 19 gram. Ook al staat in de gebruiksaanwijzing dat het een 14 grams bakje is dan nog gaat hier vaak gemakkelijk 19 gram in. Het belangrijkste is dat als je het maalsel hebt aangedrukt met je tamper, het dan ongeveer 0,5 cm onder de rand van het bakje zit.

Het fijnste is om met een weegschaal te werken om exact 19 gram maalsel in je bakje te krijgen. Is 19 gram teveel voor je bakje dan staat hij waarschijnlijk nog te grof. Is het te weinig dan staat hij waarschijnlijk te fijn. Pas dit eerst aan voor je verder gaat.
Als je nu de juiste hoeveelheid in je bakje hebt, verdeel je eerst het maalsel evenredig over je bakje. Hierna druk je hem recht aan. De kracht waarmee je drukt moet zo tussen de 2 en 25 kilo zijn. Wat voor jou prettig is. Het belangrijkste is dat je het iedere keer met dezelfde druk doet.

4. Je draait de dubbele portafilter in de zetgroep en maakt 2 espresso’s. Doe dit in een maat- glaasje met een aanduiding voor 30 ml. Een gemiddelde espresso zet je in 25 seconden. Hier werk je naar toe.
Als hij te snel loopt is het maalsel te grof en als hij te langzaam loopt is het maalsel te fijn.
Pas de maalgraad van je molen aan. LET OP: als je de maalgraad hebt aangepast moet je afhankelijk van de molen ongeveer 19 gram maalsel wegmalen anders zit er nog van de vorige keer maalsel in je molen.

5. Als je de 2x 30 ml in 25 seconden hebt bereikt ga je proeven wat je van je espresso qua smaak vindt en daarna kun je finetunen. Een espresso zet je tussen de 20 en 30 seconden.
Te zuur? Maal dan iets fijner zodat je er wat langer over doet om de 30 ml te bereiken.
Te bitter? Maal iets grover zodat je wat sneller de 30 ml bereikt.

6. Heb je een molen waar je de hoeveelheid kan programmeren stel die dan nu in.