Blindfilteren / backflushen

Houd de zetgroep schoon door na 1 kilo bonen/ 100 espresso’s blind te filteren. Zo verwijder je ingebrande koffieresten en voorkom je dat de koffie niet bitter wordt.

Wat moet je doen:

  1. Plaats het blindfilter (bakje zonder gaatjes) in de filterdrager.
  2. Doe de aangegeven hoeveelheid volgens de verpakking van het reinigingsproduct in de blindfilter. (Van de poeder is dat 1 flinke theelepel, van de vloeibare variant is dat 1 dopje.)
  3. Klik nu de filterdrager in de espressomachine.
  4. Zet de machine aan alsof je een espresso gaat maken. Als de barmeter niet hoger kan (meestal is dit tussen de 9 en 12 bar) zet je de machine weer uit. Er spuit nu water via het overdrukventiel de uitlekbak in.
  5. Wacht 10 seconden.
  6. Herhaal handelingen 4 en 5 die hier boven zijn beschreven 10 keer.
  7. Haal nu de filterdrager uit de espressomachine en ontdoe het van het bruine water en reinigingsmiddel. Laat de espressomachine even doorlopen en zet de filterdrager dit keer zonder reinigingsmiddel in de machine.
  8. Herhaal handeling 4 die hier boven is beschreven 10 keer. Je hoeft dus niet iedere keer 10 seconden te wachten.

De espressomachine is nu schoon! De eerste espresso die ik maak gooi ik weg voor het gevoel.

Aan het einde van de dag is het verstandig om de machine 1 keer te blindfilteren zonder reini-gingsmiddel. Dus een keer aan en uit zetten. Dat is zo gebeurd en je koffie blijft dan optimaal.

De filterdrager reinig je door een beetje groepreiniger in een bakje kokend water te doen. Zet je filterdrager er een kwartier in (als hij heel vies is kan je hem er ook langer in laten). Zorg dat je handvat niet in het hete water komt. Goed naspoelen en de filterdrager is weer klaar voor gebruik.